Nije crna ovca drugačija, nego su sve bele iste

NIJE CRNA OVCA DRUGAČIJA, NEGO SU SVE BELE ISTE

Crna ovca brewery ponudila nam je jedan potpuno drugačiji doživljaj craft piva. Sada sigurno mislite da smo krenuli od 69

I bili ste u pravu! Dominantna aroma mangoa i citrusa koja potiču od najkvalitetnijih sorti hmelja iz Yakima doline su nas inspirisali pri kreiranju 69 IPA.

Dali su nam i savet: treba znati kako i koliko je konzumirati, shodno veštinama.

IPA india pale ale. Nagli razvoj ovog stila počinje sedamdesetih godina prošlog veka, kada kraft pivare u SAD-u počinju da  koriste nove sorte hmelja. Pivo je redefinisano i kreiran je najpopularniji stil u kraft pivarstvu, koji karekteriše izražena gorčina praćena citrusnim aromama i aromama južnog voća. Stil u kojem je iskazivanje kreativnosti imperativ.

Kako je nastao ovaj stil. Priča kaže sledeće. Indija je bila jedna od najznačajnijih britanskih kolonija i zbog toga su mnogi vojnici sa kišnog ostrva Evrope odlazili tamo. I svi oni su želeli pivo. Našli su se na drugom kontinentu gde je jednostavno bilo previše vruće da bi se pivo moglo proizvesti.

Jedino rešenje je bilo dag a proizvode u Londonu I transportuju u Indiju. Medjutim, bilo je teško održati pivo u dobrom stanju s obzirom da je kvarljiv proizvod.

George Hodgson, londonski pivar, obogatio je pivo dodatnim dozama hmelja i više alkohola, a oba su bila glavni konzervansi koji su trebali omogućiti pivu da putuje do Indije I ostane u dobrom stanju na ovom putu. Putovanje je tada trajalo mnogo duže nego danas, tako da se samo pivo tokom putovanja pretvorilo u jedan potpuno novi stil - India Pale Ale.

Tako smo i mi krenuli na put inovacija i kreirali potpuno novi doživljaj putovanja do proizvodnje u Starim Banovcima.

Od Surduka kajacima lepim plavim Dunavom, pa do izvora craft piva Crne Ovce.

Uživali smo u ovom danu, brewmaster Srđan i njegova ekipa su nas dočekali i uz odlično pivo nas okrepili od dugog putovanja.

Ovo je zaista bila jedna sjajna avantura, nadam se da ćemo uskoro ponoviti.

Živeli!