Kako izgleda craft (zanatska) pivska scena iz ugla našeg sagovornika @craft.beer.serbia

Koliko dugo postoji stranica i kako si počeo?

 
Stranica www.instagram.com/craft.beer.serbia postoji od leta 2019. god. kada sam došao na ideju da na taj način napravim neku vrstu digitalne evidencije piva koja sam probao a da istovremeno napišem i svoje utiske i impresije o pivima. Žao mi je što nisam i ranije počeo na taj način da predstavljam piva budući da ima nekih piva koja sam pio pre nego što je postojala stranica a recimo više se ne proizvode ili sam ih probao prilikom putovanja u inostranstvo.
 
Koji je tvoj omiljeni stil piva i da li bi posebno neko pivo izdvojio kao baš omiljeno?
 
Najviše mi prijaju Ipa i Apa od kako sam počeo da pijem zanatska piva a pivo koje bih izdvojio je #Caiman @Crow Brewery www.instagram.com/crowbrewery/?hl=sr  iz više razloga. Osim što je to moj omiljeni stil ovo pivo je konstantno i nema oscilacija u kvalitetu. Na stranici su zastupljeni i drugi stilovi, s tim da napomenem koji stil mi ne leži i da moja ocena o tom pivu nije toliko detaljna kao o omiljenim stilovima. U poslednje vreme mi sve više prija i Stout, sve su prisutnija piva ovog stila sa preko 10% alkohola i raznim aromama žestokih pića i ta kombinacija mi se dopada. Ipak budite oprezni sa tom vrstom piva , baš zbog svog kvaliteta procenat alkohola je odlično sakriven :))))
 
Kako ocenjuješ kvalitet piva kod nas?
 
Od sjaja do očaja i nazad. Primetna je pojava sve većeg broja pivara i kućnih pivara. Ima zaista kvalitetnih piva ali ima i proizvođača koji su ušli u čitavu priču po principu " videla žaba da se konj potkiva... " . Najteže mi je da razumem velike oscilacije u kvalitetu piva, recimo neko pivo me oduševi kada ga probam a već sledeći put bude razočaravajućeg kvaliteta a pri tome se radi o identičnom pivu. Znam da ima mnogo faktora koji utiču na kvalitet a da se nisu do proizvođača poput transporta, skladištenja itd. Ipak ima i njihove odgovornosti za ove oscilacije, kako drugačije objasniti da pojedina piva imaju konstantno visok kvalitet  bez oscijalicija.
Vidim da je prisutan trend kuvanja piva u kućnim uslovima i pokušaj da se to odmah komercijalizuje i proda a kvalitet je nezadovoljavajući. Sa druge strane imate majstore piva koji kuvaju vrhunska piva ali ne žele da to komercijalizuju.
 
Da li je naše tržište pokrilo većinu  stilova, ako ne, šta po tvom mišljenju, bi bilo zanimljivo videti, probati ovde?
 
Mislim da je u poslednje vreme pokrivena većina stilova. Imate pivare koje imaju po nekoliko desetina različitih piva u svojoj ponudi i samim tim su zastupljeni svi ili gotovo svi stilovi. Neki stilovi nikada neće biti toliko zastupljeni kod potrošača u Srbiji ali ljubitelji uz malo truda mogu doći do svih stilova iz domaćih pivara.
 
Koliko pratiš trendove na stranom tržištu i da li možeš da uporediš našu scenu po pitanju ponude, kvaliteta piva, dizajna?
 
Iako mi je domaće tržište prioritet kada god sam u prilici rado probam neko strano pivo što može da se vidi i na stranici.
Najviše sam imao priliku da upoznam piva iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske , ima i piva iz drugih zemalja ali iz navedenih najviše. Mogu reći da je situacija slična kao i kod nas. Ima kvalitetnih piva ali ima i uljeza koji su zalutali na kraft scenu.
Možda je u inostranstvu veća svest kod potrošača, primetno je da čak i tamošnje industrijske pivare praktikuju da proizvode piva raznih stilova poput Ipe, Ape ili Stouta. Takođe, u inostranstvu je kraft pivo dostupno u skoro svakoj većoj prodavnici, postoje specijalizovane prodavnice za ovu vrstu piva u svakom mestu dok je kod nas to još uvek rezervisano za najveće gradove. Recimo u susednom Segedinu kraft piva su dostupna u svim većim prodavnicama uz pomenute specijalizovane prodavnice dok recimo u Subotici kod mene to nije slučaj.
U svakom slučaju naša scena , odnosno njeni pojedini predstavnici mogu bez problema da se takmiče na stranim tržištima po svim kriterijumima .
 
Da li smatraš da je dizajn podjednako važan da te privuče da probaš neko pivo?
 
Dizajn je svakako važan, to je ono što najpre privuče pažnju potrošača koji još nisu probali zanatsko pivo. Kada kažem nekome da volim zanatsko pivo obično je prva asocijacija " to je sigurno ono pivo koje ima neobičnu ambalažu ". Naravno da dizajn nije ključan kada je kvalitet piva u pitanju ali je lepo videti kada neko pivo ima kreativnu i autentičnu etiketu ili naziv, onda je potpun efekat uživanja u pivu. Recimo imate pivo koje je posvećeno legendarnom Željku Obradoviću, baš bih voleo da vidim navijača Partizana koji ostane imun na pivo sa takvim nazivom i dizajnom :)
Takođe, pojedini proizvođači su veoma originalni i duhoviti kada daju naziv svom pivu, u tok kontekstu ću pomenuti pivo pod škakljivim nazivom " Babina si#a " :) .
 
Koji su ti kriterijumi za ocenu piva?
 
Kvalitet i isključivo kvalitet uz napomenu da je sve to moja subjektivna ocena . Za stilove koje volim mogu reći da imam možda veća očekivanja. Takođe bih pomenuo da često imam  problem da dodjem do nekih piva. Proizvođači često ne žele da prodaju pouzećem svoje pivo pa mi je dosta sužen način nabavljanja piva. Nadam se da će se vremenom podići svest kod svih proizvođača i da će svatiti da se zanatsko pivo ne pije samo u Beogradu ili Novom Sadu.
 
Da li si možda pokušao da skuvaš svoje pivo?
 
Nisam pokušao ali jesam razmišljao o tome. Obično su ljudi kod nas uglavnom mogli da se pohvale svojom rakijom ili vinom a pivo iz vlastite proizvodnje se pojavilo tek od skoro.
 
Kada bi pokušao da skuvaš svoje pivo koji bi to stil bio i šta bi bilo karakteristično?
Čak sam i odabrao nazive za piva ali još uvek nemam dovoljno znanja za takav poduhvat a ne bih voleo da to bude ono samo da se skuva bez obzira na kvalitet. Nadam se da ću jednog dana realizovati ovu ideja, kuvao bih dve vrste piva, jedno bi bila Ipa što mi je omiljeni stil a drugo verovatno Stout za koje sam zbog boje piva smislio naziv povezan sa Partizanom čiji sam navijač :)
 
Hvala na razgovoru!
Do sledeće prilike, u zdravlje! laughing